Huidveroudering
Elk jaar vieren we weer een jaartje ouder worden, maar dat onze huid dit laat zien, willen we liever niet. Huidveroudering begint eigenlijk al in ons 20ste levensjaar, maar wordt pas echt zichtbaar rond ons 40ste levensjaar. De snelheid en mate van huidveroudering worden deels bepaald door erfelijke factoren en deels door uitwendige invloeden.
Oorzaken van huidveroudering
Er zijn twee soorten huidveroudering: intrinsieke (inwendige) en extrinsieke (uitwendige) huidveroudering.
Intrinsieke huidveroudering is een geprogrammeerde biologische veroudering die voor iedereen onvermijdelijk is. Naarmate we ouder worden, verliest de huid zijn natuurlijke glans en stevigheid. Het elastine, de spieren, het collageen en het bindweefsel nemen af, en de celvernieuwing vertraagt steeds meer. De verschijnselen van huidveroudering, evenals de snelheid en ernst ervan, zijn erfelijk bepaald.
Extrinsieke huidveroudering daarentegen wordt veroorzaakt door verschillende omgevingsfactoren. Onze huid, het grootste orgaan van ons lichaam, wordt voortdurend blootgesteld aan invloeden die de veroudering kunnen versnellen. De belangrijkste veroorzaker van huidveroudering is UV-straling. Daarnaast spelen vrije radicalen, blauw licht, luchtvervuiling, het onjuist gebruik van huidverzorgingsproducten, roken, voeding, klimaat, slaaptekort en hormonen ook een belangrijke rol. Deze vorm van huidveroudering heb je grotendeels zelf in de hand.
Behandelplan van huidveroudering
Huidveroudering kunnen we niet volledig stopzetten of terugdraaien, maar er zijn voldoende mogelijkheden om het proces te vertragen en zelfs deels om te keren. Hoe eerder je hieraan begint, hoe beter! Op deze manier kunnen we preventief te werk gaan.
Omdat elke huid uniek is en een andere aanpak vereist, bespreken we tijdens het huidconsult welke behandeling(en) het meest geschikt zijn voor jouw huid. Samen stellen we een persoonlijk een behandeltraject op dat advies over voeding, leefstijl en huidverzorging omvat, zodat we het beste resultaat kunnen bereiken.